Att ha rätt belysning är viktigt. Du behöver olika belysning för olika aktiviteter och ljus kan också användas olika för att förstora eller förminska ett rum, eller i alla fall påverka hur rummet upplevs. Antalet lampor i ett rum gör också sitt. Ett rum med mörkare väggfärg behöver fler lampor än ett rum med ljusa väggar. Rätt belysning ger ett trivsammare hem.
Tre olika typer av belysning
Det finns tre olika typer av belysning. Först har du en grundbelysning som ska kunna lysa upp så mycket att du kan städa eller sortera tvätten eller göra annat. I den här kategorin räknas olika taklampor som ger en hel del ljus i ett rum. Det är ingen dum idé att kombinera taklampan med en dimmer så att ljuset kan regleras utifrån aktivitet.
Kategori nummer två är arbetsbelysning. Det är extra ljus som gör att du ser att lägga på sminket på morgonen inne i badrummet, att du ser vad du sysslar med på köksbänken eller i diskhon samt skrivbordslampan som ger dig tillräckligt med ljus för att du ska kunna betala dina räkningar eller kunna sitta vid datorn en längre stund utan att bli trött i ögon och huvud. Arbetsbelysningen finns punktvis och har riktat ljus för att kunna ge dig den bästa effekten. Läslampan vid sängen är också en typ av arbetsbelysning som gör att du ser bättre på ett visst ställe.
Den tredje kategorin av belysning och lampor är mysbelysning. Detta är belysning och lampor som lyser upp utan att blända, utan syfte att ge ett helt upplyst rum. Syftet är istället att få en dämpad belysning som ger en avslappnande atmosfär eller ett lugn. Mysbelysning används ofta som en mindre ljuskälla i rum och utrymmen vi inte vistas direkt i, men som vi kanske går igenom och därför inte vill ha helmörka. Nattlampor för barn är också en typ av mysbelysning.
När du sitter och tittar på TV i ett för övrigt mörkt rum ansträngs dina ögon väldigt mycket och därför är det bra att ha lite mysbelysning igång samtidigt. Att ha taklamporna och arbetsbelysningen igång när det är TV eller TV-spelande gör ofta att det blir för ljust för att kunna se bilden på skärmen, så vilken belysning du har igång beror i allra högsta grad på vad du ska göra för någonting.
Att tänka på
När du sätter upp dina lampor och din belysning bör du fundera över rummets storlek, väggarnas och golvets färger, var fönstren finns och hur mycket naturligt ljusinsläpp du har. Vad vill du sen göra med rummet? Få det stort och ljust eller mindre och mörkare? Vilka möbler och tavlor vill du ha fokus på? Du kan använda spotlights till att punktbelysa enskilda tavlor eller möbler för att få fram olika former och dimensioner. Tänk också på att du kan sätta lampor i olika höjd, allt måste inte vara tak- eller golvlampor!
Låt fantasin flöda! Lycka till!