Blog

Inred ditt hem snyggt med metallföremål

Du kan få till en riktigt bra effekt genom att inreda med olika slags metaller i ditt hem. Det gäller att veta vilka du ska använda och inte gå till överdrift. Här kommer några tips på vägen.

Den klassiska metallen

Det finns många olika metaller att välja på då vi dekorerar både våra hem och byggnader. Ett av de största dekorativa inslagen man kan göra, är förstås att ha ett tak av metall. När ett hus har ett vackert koppartak, drar det verkligen ögonen till sig. Men för sådana arbeten krävs ett erfaret plåtslageri som kan sin sak. När det kommer till metallföremål i våra hem finns det naturligtvis klassiska metallföremål som är gjorda av Svenskt Tenn. De grundades redan 1924 och har varit ett populärt val på detta område.

Att inreda med metall

När man kombinerar metall med mjuka material, som draperier, kuddar eller dukar, uppstår plötsligt en lyxkänsla. När du använder flera olika metallföremål i sin inredning är det bra att du har några tumregler som du följer. En av de viktigaste är att du bestämmer vilken metall som ska vara den dominerande i rummet. Risken är annars att det upplevs mer som samlarföremål, än en genomtänkt inredning. Maximalt tre olika metaller där den dominerande står för ungefär 60 % av totalmängden. Det är ingen exakt siffra men en riktlinje.

Varma och kalla metaller

Metaller kommer med olika temperaturer, i alla fall att de ger känsla av olika sådana. Jämför själv skillnaden mellan guld och silver. Vilken känns varmast? Det här kan du ta hänsyn till då du väljer ut dina föremål. Du kan förstås blanda som du vill, men det får gärna finnas en tanke bakom det hela. Exempel på varma metaller: Guld, mässing och koppar. Exempel på kalla metaller: Silver, plåt och aluminium. När du inreder sin matplats, kan du ta detta i beaktande.

Färgpaletten i fokus

När du inreder en helt ny bostad, kan det vara bra att från början ta i beaktande var du vill placera dina metallföremål. Detta är särskilt viktigt om du tänkt montera dem mot exempelvis en vägg. Tänk även efter hur du gör med belysning i hemmet, så det passar in mot metallen. Här kommer några enkla knep och riktlinjer för att få allt på rätt plats.

  • Välj ut små accentfärger till de större metallföremålen. Det kan handla om en lampfot i en kall metall i ett rum där det annars finns många varma färger.
  • Undvik att ha alla dina metallföremål i samma rum, du vill inte bygga ett samlingsrum för dem. Det upplevs snarare som ett museum än inredning.
fusion