Blog

Skapa harmoni och balans hemma med Feng shui

Allt omkring oss är energier, och med hjälp av läran om Feng shui kan vi skapa balans och harmoni mellan dessa energier. Vi påverkas av allt vi omger oss med som färger, former, ljus, mörker, möbler mm.

När du kliver in i ett rum och upplever en trivsel handlar det med största sannolikhet om hur väl Feng shuin fungerar i det rummet. Det finns certifierade Feng shui-konsulter som kan hjälpa dig att ordna upp ditt hem efter konstens alla regler. Men att inreda sitt hem med Feng shui behöver inte vara dyrt, det går att göra stora förändringar med små medel och med en liten budget.

De fem elementen, trä, eld, jord, metall och vatten är grunden i Feng shui. Genom att kombinera dem på ett balanserat sätt så upplevs rummet som mer harmoniskt. Försök att efterlikna naturen när du inreder hemma. I stort och smått bör alla fem elementen finnas representerade i rummet. Ett akvarium, en liten fontän eller en vas med färska blommor kan exempelvis representera elementet vatten.

Yin och Yang är varandras motpoler. Två krafter som är beroende av varandra och kan inte existera utan varandra. För att få fin balans mellan Yin & Yang och ska du med andra ord inreda med motsatser. Raka och runda former, höga och låga möbler, ljusa och mörka färger, hårda och mjuka objekt. Möbler med mörkt trä kan exempelvis kombineras med ljusa textilier som kuddar, mattor och plädar.

Chi är energi som är i ständig rörelse. Inom Feng shui vill man få chi att flöda mjukt genom hemmet. I ett mörkt hörn kan man till exempel placera en lampa för att få chi att flöda fint i rummet. Undvik att ställa in för mycket möbler i ett rum, det ger inget bra flöde och kan upplevas som att chi blockeras. Möblera heller inte längs med väggarna och lämna en öppen yta i mitten. Då rusar chi fram för hastigt genom rummet. Välj istället att flytta ut möblerna i rummet och försök att få en fin balans i rummet. Gå på din magkänsla!

För att skapa ett lugnt och rofyllt hem är det enligt Feng shui viktigt att rensa upp och organisera bland sina saker. Tänk på att allt du äger tar energi. Genom att rensa bort onödiga saker och ha det lite mer avskalat upplevs rummet lättare och ett lugnt intryck.

fusion