Blog

Ergonomisk inredning på kontoret

När arbetsplatsens inredning innehåller ett väl genomtänkt ergonomiskt perspektiv, bidrar det till ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro hos medarbetarna.

Uppmuntra till rörelse

Med rätt val av inredning uppmuntras medarbetarna att röra på sig och byta arbetsställning under dagen. Varierande och kontinuerlig rörelse förbättrar blodcirkulationen och förhindrar skador i kroppen. Se till att skapa möjligheter att byta arbetsställning genom exempelvis höj och sänkbara skrivbord, högre ståbord, och soffgrupper. Inred med många olika sittmöbler som ergonomiska kontorsstolar och balansbollar.

Även för mötesrum är det fördelaktigt om det finns möjlighet till olika

sittmöjligheter. För personer som deltar i många möten, kan det vara mycket påfrestande för kroppen om man tvingas sitta i samma stol en hel arbetsdag. Inred ytor avsett för möten och andra samarbeten med ergonomiska stolar, lounge-soffor, ståbord, och kanske även sittpuffar i något rum. Det ger möjlighet till variation och minimerar risken för skador.

Placera kaffemaskinen så långt bort som möjligt från skrivbord och arbetsplatser. Det får medarbetarna att tvingas röra på sig lite extra varje gång de ska hämta kaffe i köket.

Även skrivaren kan med fördel placeras i ett annat rum längre bort. Detta dämpar samtidigt ljudnivån på kontoret.

God belysning

Det är stor skillnad på olika typer av lampor, och det kan vara värt att lägga lite extra krut på riktigt bra belysning. Bristfällig belysning gör att man anstränger ögonen, vilket i sin tur kan ge huvudvärk och trötthet. Ljuset ger oss energi och gör att vi mår bättre och presterar effektivare. Se till att ta tillvara på det dagsljus som finns tillgängligt, t.ex. genom att välja transparenta gardiner i ljusa färger med ljusinsläpp, och att se till att de inte skymmer för mycket av fönstret. Man ska kunna se ordentligt för att kunna utföra sin arbetsuppgift. Satsa på bra belysning med lampor som belyser jämnt i rummet och med ett behagligt sken och undvik bländande ljus.

Skrivborden

En bra arbetsposition i rätt sitthöjd framför sin dator och sitt skrivbord är en förutsättning för att utföra sitt arbete utan att drabbas av skador och problem med rygg och nacke.

Skillnaden är stor mellan bra och dåliga kontorsstolar. Använd ergonomiska kontorsstolar med en justerbar vinkel på sittdynan, och

Det finns även ergonomiska arbetsplatsmattor som man kan placera intill till höj och sänkbara skrivbord. Mattan hjälper till att fördela belastningen i fötterna och benen och förhindrar smärta och skador i fötter, ben och rygg.

fusion