Blog

Att inreda ett hemmakontor

Pysselrum, kreativ studio, hemmakontor. Kärt barn har många namn, men oavsett om det handlar om ett formellt hemmakontor eller ett rum för att låta kreativiteten flöda så handlar det om att skapa och inreda ett utrymme som skall leva upp till dina behov. Att ha en exklusiv miljö för att arbeta på dina projekt är mycket viktigt för att lyckas få fram dina idéer och sedan också kunna verkställa dessa. Kontoret ska vara en mysig plats med inredning som ska hjälpa dig att förbättra din prestanda. Men det gäller att du funderar på hur detta rum bör inredas så att allt detta uppfylls. Vidare så gäller det att skapa ett rum med inredning som är enkelt att organisera och som är lättskött. Nedan följer några tips gällande hur man inreder sitt hemmakontor.

Använd rätt belysning

Att fundera på vilken sorts belysning som behövs för att arbeta i ett hemmakontor är mycket viktigt. Detta är en stor del av inredningen, men som oftast glöms bort. Att ha en bra taklampa, men också bordslampa är viktigt för ett mer belyst rum. När man väljer bland olika lampor så är det viktigt att man jämför hur mycket energi som dras, hur stark belysningen är och om ljuset lämpar sig för arbetsytor. Vidare när du inreder och bygger ditt hemmakontor så kan det vara bra att du jämför elavtal och priser, eftersom detta är ett rum som ständigt kommer att användas och därför har stor påverkan på månadsfakturan. Bra elavtal och bra belysning är A och O för ett hemmakontor.

Definiera din arbetsplats

Det är mycket vanligt att man inreder sitt hemmakontor i sovrummet eller vardagsrummet, eftersom man inte har ett extra rum att tillgå. Detta behöver inte vara något problem, men det är viktigt att man definierar vilken yta som är för arbete och vilken som är för avkoppling. Har du ett extra rum som kanske ska fungerar som gästrum och hemmakontor så gäller samma sak här, eftersom man vill att ens gäster ska kunna slappna av nä de är på besök. Det är viktigt att du avgränsar hemmakontoret. På det sättet ser du på arbetet mer seriöst och professionellt, och kan enklare respektera agendan och ha respekt för arbetsschema och arbetsrutiner.

Dekorera med prylar som tilltalar dig

En plats med för många färger eller ett “less is more” kontor är sådant som påverkar dig när du arbetar. Ett välorganiserat hemmakontor kan påverka ditt välbefinnande positivt, förbättra stämningen och speciellt stimulera kreativiteten. Så dekorera det ditt hemmakontor på det sättet som tilltalar dig. Kanske kan blommor, affischer med fina fraser eller moodboard på väggarna ge en mer personlig känsla och lyfta energin i ditt hemmakontor.

Om du är en av de personer som tillbringar hela dagen i en systudio eller framför en dator, kan en väggmålning med en kalender till exempel vara mycket användbart för att skriva ner dina projekt och aktiviteter. Detta kommer också göra ditt hemmakontor med funktionellt.

fusion