Blog

Undvik de stora inredningsmissarna


Valet av möbler och färger i ditt hem kan du säkert komma fram till själv. Det är nämligen möblernas form och utseende som avspeglar vår egen personliga känsla. Detsamma gäller för färger. Vissa människor vill ha massor med färger i olika nyanser medan andra föredrar det kala och vita eller kanske de mer naturnära färgerna som beige, brun och grå. När man ska inreda sitt hem är det dessutom sällan dessa saker som är det svåra, utan mer hur man ska planera och hur man ska få till helheten i hemmet. Med hjälp av dessa inredningstips kan du undvika de vanligaste inredningsmissarna som många svenska hem får utstå.

1. Att möblera för mycket är ett stort och vanligt misstag. Man försöker få plats med så mycket saker som möjligt och fylla alla väggar, golvytor, parkett och hörn. Ett rum som har alldeles för mycket möbler kan kännas trångt och jobbigt att vistas i och ibland räcker det med något så litet som en pall för att rummet ska få en slukande känsla.

2. Fel storlek på möblerna är avgörande för hur ditt hem kommer att uppfattas. Om du har ett mycket stort rum passar vanligtvis bastanta och tunga möbler, medan nätta och luftiga möbler gör sig bäst i ett litet rum, t.ex. i ett gästrum eller i en hall.

3. Det är lika vanligt att övermöblera som att överdekorera. Försök att inte ställa in för mycket saker utan det blir oftast bättre om du väljer ut några saker som du tycker mycket om. Gå flera varv i rummet för att se vad du kan stuva undan till nästa säsong eller som du kanske kan sälja. Säljer du dina saker kommer de till användning hos någon annan och dessutom tjänar du pengar på försäljningen.

4. Ett vanligt misstag är att tänka alldeles för mycket på sakerna i rummet men helt glömma bort hur belysningen är. Belysningen är mycket viktig och i många fall A och O som man brukar säga. Hur snyggt inrett ett rum än är förstörs det snabbt om belysningen är undermålig. En bra regel att använda sig av är att tänka att alla rum ska ha tre olika belysningar; en allmänbelysning som taklampa, en arbetsbelysning vid t.ex. skrivbord och en stämningsbelysning som sätter tonen rätt.

5. Det kan vara en god idé att inte försöka köpa alla saker från ett och samma ställe. Det kan vara lättare sagt än gjort, men det gör oftast hemmet opersonligt och tråkigt. Leta i second hand butiker, gå till kedjor, kolla på annonssidor eller mixa och matcha mellan olika märken och tillverkare. Genom att göra på det sätt kan du bryta av och skapa personlighet som annars är svår att uppnå.

fusion