Blog

När jobbet är hemma

Att jobba är en självklarhet för de flesta, men det måste inte nödvändigtvis ske utanför hemmet. Det finns många som väljer yrken som tillåter dem att jobba hemifrån, och många gånger finns det stora fördelar att ha arbetsplatsen i eller i anslutning till hemmet. Det innebär ett slut på jobbpendlandet, vilket i sin tur sparar tid till annat. Oavsett om du tar med jobb hem, har startat eget företag, eller valt att gå in i en egenanställning, kan det vara bra att tänka till hur du vill utforma din egen arbetsplats.

Vilken typ av arbetsyta man behöver beror förstås på vilken typ av jobb man tänkt utföra. En konstnär kanske behöver en ateljé, eller ett oömt skrivbord. Det känner man bäst själv vad man behöver, men ska man däremot utföra kontorsarbete kan det vara svårt att skapa en lämplig miljö.

Många har ett extra rum som kan omvandlas till hemmakontor, men även utan den lyxen går det att få till en lämplig arbetsmiljö. Ett bra tips är att börja enkelt och satsa på det viktigaste, till exempel en bekväm och ergonomisk stol. En stoppad kontorsstol med hjul är ett klassiskt val, men inte ett måste. Så länge det är en stol du bekvämt kan jobba ifrån är valet ditt eget.

Ett höj- och sänkbart skrivbord kan också underlätta i valet av stol, som kanske trots allt inte skulle användas så mycket. Att stå och jobba har många hälsofördelar, så ett sådant skrivbord kan vara en smart investering. Om man har en liten yta att arbeta med kan man börja titta på andra typer av bord än just skrivbord – välj det som funkar för den plats du har.

Även om hemmakontoret kanske inte behöver mycket material så bör man fundera på att skapa utrymme för förvaring. Ett skåp eller en hylla är lämpligt för att undvika att själva skrivbordet blir belamrat. Småsaker kan förvaras i mindre lådor och burkar, vilket ger ett mer städat och prydligt intryck. Det blir också lättare att hålla ordning på materialet när det har en bestämd plats. En papperskorg är en viktig del av kontorsmiljön som lätt glöms bort men som underlättar att hålla arbetsplatsen städad och ren.

Hur mycket prydnadssaker man vill ha varierar från person till person, men en grundregel i arbetsmiljön brukar vara ”less is more”. Eftersom hemmiljön i övrigt brukar rymma många personliga inslag och inredningsdetaljer behöver hemmakontoret kanske inte ha det i samma utsträckning. Med en mer stilren inredning är det lättare att fokusera på jobbet.

Växter är en smart inredningsdetalj som många missar – gröna blad är både vackert och uppfriskande, så en och annan krukväxt kan vara nog för att skapa en inbjudande atmosfär.

Sist men inte minst bör man tänka på belysning. Om hemmakontoret får naturligt ljusinsläpp via ett fönster behöver man kanske inte fundera så mycket på det, annars kan en skrivbordslampa vara till hjälp.

Kom ihåg – det är ditt hem och din tid det handlar om. Med ett hemmakontor har du möjlighet att inreda din arbetsplats på ett sätt som är få förunnat. Välj inslag som får dig att trivas!

fusion