Blog

Less is more med Marie Kondo

Ett vanligt inredningsproblem är att vi har för mycket av allt. För många möbler, för många prydnadssaker och över lag för mycket prylar. Det skapar ett rörigt intryck och vi städar för att återskapa lugnet i hemmet. Problemet är att med för mycket saker kommer stöket snart att återkomma och vårt hem känns allt annat än vilsamt. Marie Kondo har utvecklat en metod som en gång för alla gör hemmet till den oas vi behöver.

Marie Kondos metod

Marie Kondo är japanskan som tog världen med storm med sin till synes enkla metod för att rensa i och organisera sitt hem. På en gång stillsam och lågmäld och samtidigt säker på att hennes metod kommer att förändra inte bara hem utan också liv, har Marie fått oss att rulla strumporna i garderoben och fråga oss om våra föremål ”glittrar”. Att ”KonMaria” sitt hem har blivit ett begrepp.

Där många andra metoder för att få ordning och skapa lugn i sitt hem går ut på att man städar och rensar rum för rum, utgår istället Marie ifrån kategori. Alla badrumsprylar för sig, alla viktiga papper – oavsett vilket rum de ligger i – för sig och alla kläder för sig. Marie fokuserar på glädje: Vi ska behålla det som betyder något för oss, det som ”spark joy” eller ”glittrar”, som det är översatt till på svenska. Vi måste inte behålla något bara för att vi fick det av faster Rut för tjugotvå år sedan eller för att det kan vara bra att ha någon dag i en oklar framtid. I stället ska vi skänka, sälja och slänga allt det som inte är speciellt för oss. Vad som glittrar kan bara vi själva veta. Den där blåa, sneda skålen i lera må vara ful enligt de flesta, men om du fick den i julklapp av ditt skolbarn kan den hålla kära minnen för dig och glittra mer än vilken designerskål som helst.

Börja med en målbild

Innan du börjar är det bra om du har en målbild. Hur vill du att ditt hem ska se ut och hur vill du känna dig när du är hemma? Är tomma ytor något som ger dig lugn eller som gör dig stressad? Vill du känna dig inspirerad, pigg eller tvärtom är hemmet en plats där du vill koppla av efter arbetet? Kanske vill du känna olika i olika rum. Marie menar att för att få ett varaktigt resultat bör vi ha målbilden klar för oss innan vi börjar. Du kan då alltid falla tillbaka på den om du skulle dra iväg åt fel håll.

Ibland orkar vi ändå inte hålla det sådär avskalat som vi skulle må bra av och då kan det vara skönt att ta in på hotell och njuta av rena lakan i en avkopplande miljö. Med Hotels rabattkod hittar du rimliga priser som gör att du kan unna dig lite lugn i vardagen någon gång om året. Kom tillbaka hem med nya krafter och börja rensa.

fusion